Harry van Kuyk

8 maart 2010 - 21 april 2010

Met trots presenteren we onze recente aanwinst voor de collectie; het Froot Abecedarium van Harry van Kuyk (1929 – 2008). Het werk is een passende aanvulling op de ‘letterwerken’ die we al in onze collectie hebben van Marc Ruygrok, Rombouts Droste en Jan van Munster.

“De eerste stap van het schoolkind op weg naar de geletterdheid is het leren van de zesentwintig letters van het alfabet. Na een paar jaar oefenen herkent het kind de letters direct, ook als ze heel dik of heel dun zijn, breed of smal, groot of klein, strak of heel wild. Het ziet de letters niet eens meer; het ziet woorden. Nog later ziet het de woorden niet meer bewust; het weet alleen waarover het verhaaltje gaat dat door de letters word overgebracht. Dan kost het moeite om de letter weer als een figuur te zien, niet als een klankteken.

Wij zijn zo verzadigd van gedrukte teksten dat wij de lettervormen op zichzelf niet meer zien. Dus begint Van Kuyk van voren af aan, met een abecedarium waarin we weer naar elke letter als voor het eerst kijken.

Van Kuyk zocht schaduwwerkingen, en wel door inktloos te drukken in blank karton, de zogeheten blinddruk, in zijn geval met reliëfdieptes tot wel 18 mm. Van Kuyk zoekt de harmonie. Hij bereikt die door een fijn afwegen van zijn ingrediënten: de afmetingen van zijn vlakken; hun plaatsing in het vlak en ten opzichte van elkaar; het verloop, de richting en de diepte van de reliëfs en hun schaduwwerkingen. De krachten die de elementen ontwikkelen – hun wijken of opdringen, hun richting, vaart of stuiting – leidt hij behoedzaam tot zij elkaar achtereenvolgens hebben opgeheven en de rust intreedt.”

uit: Van voren af aan, een inleiding tot het Groot Abecedarium van Harry van Kuyk,

door Prof. Dr. G.W. Ovink [1973]

Naar boven