Did you mean: Anything Else?

Majda Vidakovic

Voor de vier vleugels van de afdeling A5 in Rijnstate Arnhem heeft de kunstcommissie in overleg met de afdelingshoofden kunstenaar Majda Vidakovic uitgenodigd een ruimtelijk kunstwerk te maken voor aan de muur.

Google
Het resultaat is onlangs opgeleverd en bestaat uit vier verschillende displays met daarop gepresenteerd 3D-geprinte objecten. De displays die doen denken aan een boekenplank zijn geschilderd in heldere, primaire kleuren. Het gaat hier echter niet om de basisprincipes van de kleurenleer, de kleuren van het logo van zoekmachine Google liggen hieraan ten grondslag. In haar werk toont ze de wereld achter de zoekmachine en presenteert ze de resultaten van een willekeurige zoekterm in de vorm van fysieke objecten.

Herkenning
Het zoeken en vinden zelf is een belangrijk ingrediënt van het werk: de entree van de verschillende vleugels op A5 hebben duidelijke herkenningspunten gekregen. De vier gangen zullen zich door de kunstwerken sterker van elkaar onderscheiden en de kleine 3D geprinte beelden bieden een speelse afleiding waarop ingezoomd kan worden door de patiënten op de afdeling. Het werk is dus herkenningspunt, praktisch om de weg te vinden, maar ook een punt dat kan verwijzen naar een gedachte elders, bijvoorbeeld een eigen verzameling objecten op een schap, thuis aan de muur.

Cactus
De verzameling beelden op de displays van Majda Vidakovic zijn zelf ook het resultaat van een zoekopdracht: Majda heeft “cactus” opgezocht in Google-afbeeldingen en de resultaten als 3D object uitgeprint in gips. Wat opvalt is dat de vormen mathematisch zijn, maar dat er ook vormloze exemplaren tussen zitten. Hiermee refereert ze naar de zoekresultaten in de zoekmachine waarbij de directe “hits” bovenaan staan. Hoe meer je op de pagina naar beneden scrolt, hoe meer ruis er op de lijn komt.

Majda Vidakovic
Majda Vidakovic (Belgrado, 1990) studeerde in 2015 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze woont en werkt in Den Haag. Did you mean: Anything Else? is het tweede deel uit een zich evoluerende serie.

Dit project is gerealiseerd dankzij steun van het Rijnstate Vriendenfonds.

Naar boven