Folding marble (Tagtics-editie)

Sibylle Eimermacher

In het werk van Sibylle Eimermacher speelt materiaal en de transformatie ervan een belangrijke rol. Het gewicht van de materie versus de opheffing ervan en vice versa, en de hiertussen liggende processen, onderzoekt zij door middel van eenvoudige handelingen.

In de serie prints Folding Marble fotografeert zij een marmeren plaat, vouwt de foto en legt hem weer op de oorspronkelijke plaat, om er vervolgens opnieuw een foto van te maken. Tijdens het maakproces vindt een transformatie plaats van steen tot papier tot de illusie van weer verstening. De eigenschappen van beide materialen worden verwisseld: de soliditeit van marmer wordt door de fragiele vormbaarheid van het papier opgeheven, terwijl het papier in onze waarneming een proces van verstening ondergaat.

De tegenwerking van het materiaal tijdens het werkproces en de handeling blijft zichtbaar in het uiteindelijke werk: de weerstand van een vel papier bijvoorbeeld, om in strakke lijnen gevouwen te worden. Daar komen imperfecties in de symmetrie uit voort, en de spanning van natuurlijke materialen die in artificiële vormen worden gedwongen wordt hierdoor zichtbaar.

Sibylle Eimermacher (1979) woont en werkt in Arnhem.
Tentoonstelling Tagtics » in Quartair Contemporary Art Initiatives in Den Haag

 

Naar boven