Holodeck

Erik Odijk

In de gang die het bestaande ziekenhuis met de nieuwbouw verbindt heeft Erik Odijk een sublieme wereld gecreëerd. Het Holodeck uit de sciencefictionserie Star Trek was een inspiratiebron; een virtuele ruimte voor ontspanning, een omgeving voor reflectie.

Op weg naar een afspraak, word je via groene neonmarkeringen langs een keramisch geprinte glaswand geleid. De glaswand is keramisch geprint en daarna gezandstraald. De korstmossen op de glaswand zijn hoog in de Pyreneeën gefotografeerd en leven daar van schone lucht. Het ingezoomde detail van de korstmos herhaalt zich spiegelend over een lengte van bijna dertig meter. Het ritme kalmeert, de gezandstraalde details nodigen uit tot vertragen en het zonlicht laat de details zilver oplichten.

Erik Odijk is bekend om zijn tekeningen van details uit de natuur, meer dan manshoog uitgewerkt in houtskool en pastel. Hij struint graag door de natuur, van het pad af met fotocamera inzoomen op bomen, planten, mossen en stenen, op verval en verleden, op zoek naar het sublieme. Hij kijkt intens en is bereid om dat wat hij heeft ervaren in de natuur, millimeter voor millimeter op papier vast te leggen.

Oorspronkelijk was ook de naastgelegen binnentuin onderdeel van het kunstwerk. Helaas is deze woestijntuin in 2020 opgegeven. De voor het ziekenhuis atypische tuin bleek niet te voldoen aan de verwachtingen.

Website Erik Odijk

Het project is mogelijk gemaakt met genereuze steun van: Mondriaan Fonds    Rijnstate Vriendenfonds    Cultuurmij Oost

healing environment
Naar boven