Sarkomand (Tagtics-editie)

Robert K. Nilsen

“Mijn recente serie schilderijen (en ook deze print) zijn ontstaan vanuit mijn interesse in barokke muziek, zoals J.S. Bach en moderne componisten, zoals Steve Reich. In deze muziek is meerstemmigheid en gelaagdheid van klanken prominent aanwezig.”

De compositie die bestaat uit een raster van gekleurde vierkanten bedekt met grijze lijnen, en het kleuren-palet van 48 kleuren en tien soorten grijs, zijn al van tevoren vastgesteld. De precieze plaatsing van de kleuren in de compositie wordt bepaald door het gebruik van willekeurige nummers, gegenereerd uit kosmische ruis »

Dit proces wordt toegepast op zowel de gekleurde delen, als ook op de zwarte, grijze en witte lijnen die eroverheen liggen. De lijnen worden beurtelings horizontaal en verticaal aangebracht, zodat er een weef-patroon ontstaat.
De interactie tussen de gekleurde laag en de laag met de grijze lijnen resulteert in een beeld dat overeenkomsten heeft met de muzikale rijkdom waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Het gebruik van willekeurige elementen maakt het proces niet alleen interressant voor mijzelf binnen de beperkte ruimte die de regels biedt, het geeft bovendien de mogelijkheid om details en tegenstellingen te ontdekken die ik zelf nooit zou kunnen verzinnen.”

Robert K. Nilsen » (1983) woont in Trondheim, Noorwegen
Tentoonstelling Tagtics » in Quartair Contemporary Art Initiatives in Den Haag

 

Naar boven