z.t.

Marcel Smink

Achtenveertig porseleinen vaasvormen van Marcel Smink hangen sinds deze week op de hoge wand bij de ingang in Rijnstate Arnhem-Zuid, Poli-Zuid in de volksmond. Het geheel oogt als een gigantische kleurrijke uitstalkast van een nostalgische apotheek. Het strakke grid waarin de vazen hangen in combinatie met de eenvoudige herkenbare basisvormen in heldere kleuren maken het tot een attractief en spannend reliëf op deze plek. ‘Mooie klimwand’ hoorden we ook al.

Marcel Smink heeft deze installatie in 2008 gemaakt voor een verpleegafdeling in Rijnstate. De installatie bestaat uit vijf archetype vaasvormen in vier verschillende kleuren. De vazen zijn handgemaakt van porselein en rijk glanzend geglazuurd. De vazen reikten op de verpleegafdeling de hand naar alle bossen bloemen, meegenomen voor patiënten. Ze zijn niet bruikbaar als vaas maar werkten als een icoon en functioneerden als herkenningspunt en profilering van de afdeling. Het drukke verkeer van karren en bedden in smalle gangen werd de vazen teveel. Daarom zijn ze verhuisd naar Poli-Zuid.

Marcel Smink (Heumen, 1967) realiseert kunstwerken in de openbare ruimte. Naar aanleiding van een vraag analyseert hij de plek – de historie, ligging, inrichting, architectuur – hij verdiept zich in het signatuur van de opdrachtgever, deze gegevens mixt hij met zijn eigen originele associaties, waardoor de ontwerpen altijd iets vertellen over de plek, de opdrachtgever en hemzelf.

www.marcelsmink.nl

Naar boven