Zonder titel

Juliette Huygen

Het Stiltecentrum in Rijnstate Arnhem is er speciaal voor patiënten, bezoekers en medewerkers die stilte zoeken, een kaarsje willen branden of een plaats zoeken om te bidden of mediteren. Juliette Huygen heeft voor de raampartijen een ontwerp gemaakt.

‘Ik hoop in mijn ontwerp een verbinding te leggen tussen de stilteruimte en de Mescid, door de voorstelling op de ramen in elkaar over te laten lopen. Westelijke kunst staat vaak bol van iconografie en dubbele lagen, waar Oostelijke kunst juist wegblijft van afbeeldingen van bezielde dingen en in abstractie weelderig kan zijn. Door de overgang van symboliek naar abstractie, komen beide kunstvormen tot hun recht. Ik heb ervoor gekozen om een landschap te portretteren als ware het een spiegel voor de ziel. De Stilteruimte en de Mescid worden bezocht door mensen in allerlei verschillende omstandigheden. In mijn werk heb ik geprobeerd al deze mensen een plek te geven. Een plek van bergen die nog verzet moeten worden tot woelige baren en van vruchtbaarheid tot vrijheid, maar vooral ook een plek om in terug te trekken en even stil te staan.’

Juliette Huygen is in 2013 afgestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Ze noemt zichzelf design-antropoloog. Dit staat voor een sociale en geëngageerde benadering van ontwerpen, waarin de mens en zijn rituelen centraal staan. Ze is een theoreticus en een maker. Naast haar praktijk als illustrator/ product designer volgt ze momenteel de Master ‘Comparative arts and media studies’ aan de VU.

healing environment
Naar boven