Het Wilde Oog

10 september 2012 - 10 december 2012

In het project Spakenburgse Diva′s in Arnhem! worden drie Spakenburgse klederdrachtvrouwen geportretteerd. Corrie, Hendrikje en Wijmpke Koelewijn. De drie (schoon)zussen hebben zich ontwikkeld van erfgoeddraagsters tot performers. Deze vrouwen hebben zich hun leven lang ingezet voor de klederdracht. En dan komt het besef: de traditie houdt op. Het moet voor de vrouwen een troostende gedachte zijn dat de beelden die ze maken met Het Wilde Oog blijvend voortleven in hedendaagse musea en kunstcollecties.

Hans Lemmerman en Inge van Run werken samen onder de naam Het Wilde Oog. Al ruim een decennium leggen ze met onverwachte beeldcombinaties een verbintenis tussen klederdracht-erfgoed en Nederlandse kunst(traditie).

De foto’s die het Wilde Oog van de Dames Koelewijn laat zien, brengen verleden en heden op verrassende wijze samen. De innige wisselwerking ontstaat door het creëren van fantasierijke situaties, aanleunend bij sprookjes en mythen. De speeltuimte, aldus geboden, zorgt tegelijk voor het aanraken van het diepmenselijke, tot en met het tragische en soms bizarre.
Daan van Speybroeck, kunstfilosoof, Radboud Universiteit Nijmegen

website Het Wilde Oog »

Naar boven