Ide André

22 januari - 26 april

Anders kijken

Wat zien we als we kijken naar de schilderijen van Ide André? Deze Arnhemse kunstenaar toont geen weergave van herkenbare werkelijkheid; geen landschap of stilleven, geen portret of groepje mensen. Bij Ide André gaat het juist om de handeling van het schilderen; de actie.

Wat we op het schilderdoek zien zijn sporen van zijn handelen. Sporen met een verhaal, zoals de sporen op onze huid. Vrijwel iedereen heeft wel een litteken waarvan de aanleiding nog vers in het geheugen ligt. Die keer dat je uit de boom viel, bleef hangen in het prikkeldraad, je brandde aan de rand van de oven. De sporen en acties in de monumentale schilderijen van André laten je getuige zijn van het moment. Zo schilderde hij met touw i.p.v. penselen; het doek lijkt wel een geseling te hebben ondergaan, maar het beeld is ook licht en tekenachtig. Voor andere werken zet Ide André de naaikunsten van zijn moeder in en zelfs de hulp van zijn scoutinggroep. Hij zet lege doeken om in sociale projecten, schilderkunst met een aanleiding en verhaal.

Deze acties vergelijkt hij met sporten: het blijven oefenen voor dat ene moment, die ene penalty of spurt naar de finish. André ziet het doek als een boksring. Net als in de sport gelden er ook bij de kunstenaar duidelijke regels. Zoals we zien in de expositie in Rijnstate ligt er binnen zijn regels een wereld aan mogelijkheden besloten. Door de dynamiek van het spel barst het schildersdoek van kracht en uithoudingsvermogen. Dat biedt hoop. Een perspectief dat we ook in ons dagelijks leven wel kunnen gebruiken.

Ide André (Ede, 1990) is afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Hij woont en werkt in Arnhem. www.ideandre.nl

De tentoonstelling is in verband met de COVID-19 maatregelen momenteel alleen voor patiënten en medewerkers van Rijnstate toegankelijk. Meer informatie: https://www.rijnstate.nl/coronavirus

 

 

 

Naar boven