Karel van der Eijk

Kunst in de vijver - zomer 2015

Voor het derde jaar op rij viert Rijnstate de zomer met een tijdelijk kunstwerk in de vijver. Een draaiend object, geënt op een Western windmill, gemaakt door Karel van der Eijk.

Het is een mechanisch beeld, niks hightech, maar handgemaakt van dicht-bij-huis-materialen. Zwoegende nijlganzen worden geholpen door rondvliegende meeuwen, als de wind zijn werk doet.

Karel van der Eijk bestudeert alles wat vliegt, piept en poept, met de meeuw als favoriet op nummer een. Hij associeert, improviseert en weet de toeschouwer te enthousiasmeren met een pure ode aan de creativiteit. Vaak maakt zijn werk ook geluid.

Voor de vijver bij Rijnstate maakte hij een molen die aan het waterniveau niets verandert, het is een machine zonder direct gewin en dat is een verademing in deze tijd. Het is een tafereel dat de fantasie prikkelt en een lofdicht op zowel het Hollandse landschap als het Wilde Westen. Speciaal voor de thuisblijver in vakantietijd, die Rijnstate bezoekt.

Karel van der Eijk [Den Haag, 1961] maakt geluidsculpturen en installaties, woont en werkt in Arnhem en is opgeleid aan ArtEZ.

Blog van Karel van der Eijk »

Naar boven