Mario Sergio Alvarez

09 januari - 10 maart

Kunstenaar Mario Sergio Alvarez (Havana, Cuba, 1993) woont inmiddels twee jaar in Nederland. Een periode waarin hij zich moest vormen naar nieuwe systemen, en hij zijn passie voor kunst moest opgeven om te kunnen overleven. In de afgelopen twee jaar – het begin van zijn integratieproces in een andere cultuur – voerden chaos en onzekerheid de boventoon. Afbreken om iets nieuws te beginnen werd letterlijk zijn bestaan: als immigrant demonteerde hij keukens.

Maar verbeeldingsdrang wortelt diep en komt ook altijd weer tot bloei. Mario’s beleving van deze periode komt tot uiting in zeventwintig voor de schroothoop bestemde keukenkast-deuren beschilderd met planten. De afgebeelde planten zijn door de overheid bestempeld als exotisch gewas en gecategoriseerd in invasieve en non-invasieve soorten. Invasieve soorten hebben geen natuurlijke vijanden en zijn daarom een gevaar voor het ecosysteem. Het schilderen van de exotische planten werd voor Mario een dagelijks ritueel, een moment om het hoofd leeg te maken door een stilleven te schilderen, gebaseerd op de plantencatalogus van exoten in Nederland. Met deze groep schilderijen heeft Mario Alvarez een eerste stap gezet om zijn identiteit een plaats te geven in een nieuwe context.

Mario Sergio Alvarez woont en werkt in Nijmegen.

Website: DE TUIN | Mario Sergio Alvarez
De tentoonstelling in Rijnstate is iedere dag te bezoeken van 09.00 – 21.00 uur. Bezoekadres: Wagnerlaan 55, Arnhem. Route in het ziekenhuis: Route 01-40

 

 

Naar boven