Ola Lanko

19 april 2013 - 19 juni 2013

Ola Lanko (1985, Oekraïne) is in 2012 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam met een opvallend project: 100 gram rijst, korrel voor korrel gefotografeerd. In Rijnstate exposeert ze een nieuw project: ‘Day’.

Tijd. Een ongrijpbaar begrip. Voor patiënten een heel kostbaar begrip.
‘‘Hoeveel tijd heb ik nog?’’ is in een ziekenhuis een veel gestelde vraag. En welke voorstelling maak je bij het begrip tijd? Die vraag bij uitstek is het terrein van de kunstenaar: een voorstelling maken van iets wat niet voor te stellen is. Wat zie je, kijkend naar het werk van Ola Lanko?: Het is het IJ in Amsterdam, continu gefotografeerd vanuit een vast standpunt met een webcam, 2000 beelden per dag. Per print zien we één dag. 365 Dagen gaat Ola Lanko fotograferen: een jaar tijd in beeld. Te volgen op www.1jaar365dagen.nl

In Rijnstate laat Ola Lanko tien dagen zien. Manshoog geprint zodat details goed te onderscheiden zijn. In een tijdspanne van middernacht tot middernacht zie je het licht en weer donker worden, het licht van de Hollandse zon kleurt het water, zoom je in dan zie je het scheepsverkeer op het IJ. Overzie je de tien werken dan begint het tijdsbesef te dagen. De details maken het verschil: In het voorjaar wordt de lichtere periode voorzichtig langer, het weekend laat minder scheepsverkeer zien. Maar de dag blijft 24 uren behouden. Je voelt je heer en meester over de tijd, nu al, hoe zal het zijn om tussen 365 dagen te staan?

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams kunstfonds

website Ola Lanko »

Naar boven