Rob Sweere

29 januari 2018 - 1 april 2018

MATRIX

Op de drie billboard-formaat foto’s zie je meteen waar het werk van Rob Sweere om draait: ontzag voor de natuur. Sweere staat bekend om zijn buitenaardse bouwwerken die als kijkwijzers je blik sturen naar schijnbaar alledaagse natuurlijke fenomenen als een tak van een boom, de lucht of een vijver in een bos. Of neem zijn immer uitdijende Silent Sky Project# waarmee hij over de hele wereld groepen mensen voor een half uur liggend naar de lucht laat staren. Het perspectief verandert voor even omdat de dagelijkse horizontale blik opgeheven wordt. Het is een moment van rust en stilte dat gevangen wordt door een foto, die vervolgens weer bij veel mensen het verlangen naar die rust en stilte oproept.

Op de drie enorme afbeeldingen in de expositie confronteert Rob Sweere ons met natuur die door alle menselijke constructies heen groeit. Dit is geen onkruid, dit zijn pionierende levensvormen die niet terugdeinzen voor een staalplaat of kooi van Faraday. Ze groeien er rustig langs en nemen de structuren in de loop der tijd over. Sweere heeft de afbeeldingen zo opgeblazen dat je er letterlijk niet meer omheen kunt. De verhoudingen lijken zoek, je moet je opnieuw positioneren ten opzichte van het werk. Deze confrontatie, een op een, tussen mens en natuur is waar Sweere naar op zoek is.

De foto’s zijn geprint op doek en gespannen op een aluminium frame, materiaal dat je vaker buitenshuis tegenkomt omdat het zo goed bestand is tegen de elementen. Het zou dan ook niet vreemd zijn als je dit werk nog eens buiten in een park of bos tegen het lijf loopt.

Rob Sweere (1963, Boxmeer) is opgeleid aan de kunstacademie in Arnhem en de Rijksakademie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Arnhem.

www.robsweere.com

Naar boven