Anya Janssen gaat aan de slag met Dialysecentrum

But whatever it was, it came out of the trees 2

But whatever it was, it came out of the trees 2

Begin oktober plaatste het Rijnstate Vriendenfonds online een oproep Kunstenaar gezocht! Het doel was een kunstenaar te vinden die de Dialyseafdeling in Rijnstate Arnhemkan verfraaien. Zo kunnen we een prettigere omgeving bieden voor de dialysepatiënten. De kunstenaar ontvangt hiervoor een vergoeding vanuit het Rijnstate Vriendenfonds en vanuit het kunstbudget van Rijnstate. In totaal kwamen er 129 reacties binnen. Vandaag maakte de selectiecommissie de winnende kunstenaar bekend: Anya Janssen.

Anya Janssen
Anya Janssen gaat voor de afdeling Dialyse een lint van schilderijen maken, een film die beeld voor beeld aan je voorbijtrekt. Met zonlicht op het bladerdak, fluorescerend groene blaadjes, een druppel water op een grasspriet, een zeepbel, maar ook; dode mestkevers, onweer, een verlaten huis. Grootse, maar ook kleine, alledaagse taferelen. Het sublieme van de natuur zowel in schoonheid als verval. Ze daagt je uit weer even kind te zijn, en opnieuw naar de wereld te kijken en de tijd te vergeten; heel fijn als je drie keer per week komt dialyseren.

Kunstenaar gezocht!
De kwaliteit van de zorg in het Dialysecentrum in Arnhem is uitstekend; de ruimtes zijn nog niet optimaal ingericht. Het ziekenhuis knapt de afdeling flink op. Door onder meer kunst willen we een prettiger omgeving creëren voor de dialysepatiënten die vele uren per week (minimaal 3×4 uur!) doorbrengen op de Dialyseafdeling. Specifiek zochten we een kunstenaar wiens werk goed tot z’n recht komt in een ziekenhuisomgeving. Een kunstenaar die bereid is zich te verdiepen in de afdeling en in staat is werk te realiseren dat zich voegt in de ruimte maar artistiek gezien opvallend is. Het Rijnstate Vriendenfonds heeft een budget van € 2.500,00 ter beschikking gesteld voor deze kunstwerken en vanuit het kunstbudget van Rijnstate wordt hier € 2000,00 aan toegevoegd.

Selectie kunstenaars
De keuze voor Anya Janssen werd gemaakt door een selectiecommissie, bestaande uit medewerkers van zowel de kunstcommissie als het Dialysecentrum van ziekenhuis Rijnstate en de adviseur inrichting van Rijnstate. “Het was een genot om alle documentatie te bekijken, veel mooi werk kwam voorbij. Dank aan alle kunstenaars voor de respons,” aldus de commissie.

Dialyse
Als je nieren niet meer goed werken merk je pas hoe belangrijk ze zijn. In Nederland geldt dit voor ongeveer 60.000 mensen. Werken je nieren minder dan 10%, dan is het enige wat helpt een niertransplantatie of dialyse. In totaal zijn er in Nederland ruim 6.000 dialysepatiënten. Jaarlijks overlijdt circa 20% van het totale aantal dialysepatiënten. Dialyse houdt de nierpatiënt in leven, maar levert ook grote beperkingen op. Minimaal drie keer per week ben je minstens een dagdeel met de dialyse bezig. En daarna voel je je beroerd. Drie dagen per week dus, iedere week, voor de rest van je leven … “De duur van het verblijf in het ziekenhuis kunnen we niet verminderen. Wél kunnen we ervoor zorgen dat het verblijf aangenamer wordt,” aldus Gert de Bey, voorzitter Raad van Bestuur van Rijnstate en voorzitter van het Rijnstate Vriendenfonds.

Naar boven