Klaas Gubbels onthult kunstwerk om medewerkers van Rijnstate een hart onder de riem te steken

Hartverwarmende kunst voor zorghelden

Op dinsdag 2 mei onthulde kunstenaar Klaas Gubbels een werk dat hij speciaal maakte voor de zorgmedewerkers van Rijnstate. Het idee om alle medewerkers een kunstwerk aan te bieden, kwam van Bianca Berkhout. Na jarenlang zelf in de zorg te hebben gewerkt, is ze daar door gezondheidsproblemen niet meer in werkzaam. Maar, zegt ze: “De zorg blijft in je.”

Tijdens de coronapandemie ontstond dan ook al snel het idee bij haar om wat terug te doen voor ziekenhuismedewerkers. Bianca: “Ik wil aan het licht brengen dat het kanjers zijn.”

Onthulling door Klaas Gubbels en Bianca Berkhout

 ‘Ik wil wat doen’

“Al in het eerste coronajaar kreeg ik heel sterk het gevoel: ik wil wat doen. Ik voelde echt met ze mee: uit ervaring weet ik hoe hoog de werkdruk in de zorg al was. En tijdens corona hebben medewerkers van de ziekenhuizen zich natuurlijk helemaal drie keer een slag in de rondte gewerkt. Ze kregen eenmalig een groot applaus, en daarna leek het allemaal weer de normaalste zaak van de wereld. Maar dat was het natuurlijk niet. Alle zorgverleners hebben zo’n topprestatie geleverd, en zo veel betekend voor veel mensen. Ik vond het nodig om iets voor ze terug te doen.”

Het zaadje was geplant. En toen Bianca in het tweede coronajaar in het ziekenhuis was, merkte ze dat de stress nog steeds hoog was. “Toen dacht ik: nu moet ik doorpakken. In het begin wist ik niet zo goed wat ik kon doen. Want waar maak je meer dan 5.000 medewerkers nou blij mee? Tot ik in contact kwam met de medewerkers van het Rijnstate Vriendenfonds. Zij kwamen met het idee om bijvoorbeeld een schilderij te laten maken. Iets waar alle zorgmedewerkers blij van worden en energie uit kunnen halen.”

Hart onder de riem

Ze kwam bij Klaas Gubbels terecht. Speciaal voor deze actie maakte Klaas een exclusief, tweedelig schilderij. Er zijn zeven hartjes in verwerkt, als een spreekwoordelijk hart onder de riem voor de medewerkers van het ziekenhuis. Het geld voor het kunstwerk haalde Bianca op met een crowdfundingactie, in samenwerking met het Rijnstate Vriendenfonds. Het werk krijgt een mooie plek in het personeelsrestaurant van Rijnstate Arnhem.

Klaas Gubbels – De helpende hand; with love « Rijnstate kunstcollectie

Naar boven