Muurschildering van Marije Vermeulen

JVF_4328 1 kopie¦êren 2 Rijnstate kunst Zevenaar 910

Muurschildering van Marije Vermeulen in Rijnstate Zevenaar foto: VVB Voermans

De hal van IDAZ* en Dialyse* is een kunstwerk rijker. Marije Vermeulen heeft voor deze vernieuwde vierde verdieping van Rijnstate Zevenaar een muurschildering gemaakt. Schetsend onderzocht ze maten en volumes van de hal op zoek naar een dynamisch evenwicht tussen haar exotisch kleurenpalet en de abstracte taal van kaders, bogen en vlakken – het filter waarmee ze de omgeving scant en ordent.

De medewerkers van de afdeling hebben de schetsen bekeken en een voorkeur uitgesproken. En toen: groen licht! De verfkleren gingen aan en de vormen werden vakkundig afgeplakt, geseald, geschilderd en nog een keer geschilderd. De balie, de pilaren en de vloer zijn nu ingebed in een groter geheel en de nis vormt een kader voor de zon die opgaat. Wonderlijk hoe een formeel abstract werk de hal vitaliteit geeft en iedereen die de lift uitstapt opgeruimd verwelkomt.

Marije Vermeulen (1976, Delft)
Marije Vermeulen is opgeleid aan de Kunstacademies van Arnhem en Den Bosch en woont en werkt in Apeldoorn. Ze maakt schilderijen, muurschilderingen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.  

*IDAZ
Naast de klinische afdeling Geriatrie in Arnhem beschikt Rijnstate over de IDAZ, een verpleegafdeling met 14 bedden. Er is een unieke samenwerking tussen klinisch geriaters, neurologen en internisten. Zij behandelen patiënten, doorgaans ouder dan 70, met meerdere chronische ziekten en functionele beperkingen. De zorg is planbaar en niet spoedeisend. Doelstelling: behoud en herstel van zelfredzaamheid.

*Dialyse
Gezonde nieren zuiveren het bloed van afvalstoffen en overtollig vocht en verwijderen dit via de urine. Wanneer, door welke oorzaak dan ook, de nieren minder dan 10% functioneren, wordt het bloed onvoldoende gezuiverd. Het lichaam wordt vergiftigd en dit kan levensbedreigende gevolgen hebben. Het starten van dialysebehandelingen is dan noodzakelijk. De dialyseafdeling van Rijnstate Zevenaar heeft 12 behandelplaatsen.

Naar boven