Presentatie nieuwe raambekleding Stiltecentrum en Mescid

Vrouwenafdeling van de Mescid met raamontwerp van Juliette Huygen

Vrouwengedeelte van de Mescid met raamontwerp van Juliette Huygen

Op donderdag 25 september wordt de nieuwe raambekleding in het Stiltecentrum en de Mescid in Rijnstate Arnhem gepresenteerd. Tussen 16.00 en 18.00 uur kun je het Stiltecentrum binnen lopen om een kijkje te nemen. De officiële presentatie vindt plaats om 16.30 uur, waarbij kunstenares Juliette Huygen haar werk zal toelichten. Gabriëlle Gies zal het woord nemen namens Geestelijke Verzorging en Fedde Makkinga, Lid Comité van Aanbeveling Rijnstate Vriendenfonds, namens het Rijnstate Vriendenfonds.

Het kunstwerk voor de raambekleding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Rijnstate Vriendenfonds, de Kunstcommissie en Geestelijke Verzorging. Het kunstwerk is in totaal 9 meter breed en 1,5 meter hoog en is deels te zien in het Stiltecentrum en deels in de Mescid.

Stiltecentrum
Het Stiltecentrum in Rijnstate Arnhem is er speciaal voor patiënten, bezoekers en medewerkers die stilte zoeken, een kaarsje willen branden of een plaats zoeken om te bidden of mediteren. Het Stiltecentrum is te vinden op de begane grond van Rijnstate Arnhem bij de centrale hal (route 67) en is dag en nacht open. Naast het Stiltecentrum is ook een islamitische gebedsruimte, de Mescid.

Het Stiltecentrum is onderdeel van Geestelijke Verzorging. In Rijnstate werken geestelijk verzorgers op wie patiënten en hun naasten een beroep kunnen doen. Zij luisteren naar hun verhaal, naar wat ze meemaken en zoeken samen naar datgene wat steun en houvast geeft. Een gesprek kan van grote betekenis zijn.

Kunstenares Juliette Huygen
‘Ik hoop in mijn ontwerp een verbinding te leggen tussen de stilteruimte en de Mescid, door de voorstelling op de ramen in elkaar over te laten lopen. Westerse kunst staat vaak bol van iconografie en dubbele lagen, waar Oosterse (Islamitische) kunst juist wegblijft van afbeeldingen van bezielde dingen en in abstractie weelderig kan zijn. Door de overgang van symboliek naar abstractie, is geprobeerd beide kunstvormen tot hun recht te laten komen. Ik heb ervoor gekozen om een landschap te portretteren als ware het een spiegel voor de ziel. De Stilteruimte en de Mescid worden bezocht door mensen in allerlei verschillende omstandigheden. In mijn werk heb ik geprobeerd al deze mensen een plek te geven. Een plek van bergen die nog verzet moeten worden tot woelige baren en van vruchtbaarheid tot vrijheid, maar vooral ook een plek om in terug te trekken en even stil te staan.’

Juliette Huygen is in 2013 afgestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Ze noemt zichzelf design-antropoloog. Dit staat voor een sociale en geëngageerde benadering van ontwerpen, waarin de mens en zijn rituelen centraal staan. Ze is een theoreticus en een maker. Naast haar praktijk als illustrator/ product designer volgt ze momenteel de Master ‘Comparative arts and media studies’ aan de VU.

Naar boven