Rijnstate op de cover van NTvG

Tom Heerschop op de cover van NtvG

Tom Heerschop op de cover van NtvG

Rijnstate verschijnt in 2014 vijf keer op de cover van het NTvG met een werk uit de kunstcollectie. Een mooi initiatief van het tijdschrift. Op nummer 22 staat een tekening van Tom Heerschop uit onze collectie. In het binnenwerk is een tekst opgenomen over het werk:

Tom Heerschop  studeerde in de jaren negentig aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2004 heeft hij in Galerie Metis in Amsterdam een verbluffende tentoonstelling; een enorme hoeveelheid tekeningen nonchalant op de muur geprikt, van vloer tot plafond. Rijnstate verwerft zes werken uit die serie.

Praktische bezwaren zorgen ervoor dat in Rijnstate de werken niet losjes op de wand hangen maar netjes ingelijst. Ook dan komt het werk tot je; wat een fantastische gekke wereld weet Heerschop op te roepen. Het komt allemaal uit zijn brein, zonder vooropgezet plan begint hij met tekenen, vertelt hij zijn verhaal. Een ontroerend, humoristisch, onthutsend verhaal. Figuratief, expressionistisch, cartoonesk, poëtisch. Hij bekommert zich niet om stijl als zijn hand maar kan blijven tekenen. Het doet soms denken aan de Cobra beweging, maar het resoneert ook met outsider kunst, vanwege de onnavolgbare gedachtekronkels die hij ons voorschotelt. Kunst in zijn meest pure vorm. Als je eenmaal zijn aangrijpende talk voor TEDxNijmegen 2013 hebt gezien krijgt het werk nog een onverwachte dimensie erbij. Kijken dus!

Naar boven