portret Henri van Basten Batenburg

Henricus Sinkel

  • Jaar:
  • Materiaal:olieverf
  • Formaat:108 x 86 (zonder lijst)
  • Soort object:
  • Locatie:
  • Opmerkingen: Rijnstate/erven van Basten Batenburg

Henricus Sinkel (1835-1908) schilderde in 1864 (volgens de bronnen voor 150 gulden) het portret van Johannes Hendrikus van Basten Batenburg, pastoor, deken¹ te Arnhem. De heer van Basten Batenburg is geboren op 16 juni 1823 en dus eenenveertig jaar wanneer dit portret gemaakt wordt. Hij is op 6 december 1889 overleden te Arnhem.
Het schilderij is van belang voor Rijnstate omdat de pastoor in 1878 oprichter en vervolgens directeur was van het Elisabeth Gasthuis, één van de voormalige ziekenhuizen in Arnhem waaruit Rijnstate is ontstaan.

Het schilderij maakt als geheel een sobere indruk. Van Basten Batenburg is op het moment van portretteren nog geen directeur. Hij zit voor een eenvoudige achtergrond maar kijkt de beschouwer redelijk zelfverzekerd aan. Zijn linkerhand op een boek, waarschijnlijk de Bijbel. Interessant is dat aan de muur een prent hangt van de Eusebiuskerk waarvan hij de zogenaamde bouwpastoor² was.
De pastoor draagt een zwarte soutane, een lang priesterkleed vaak gedragen als dagelijkse kleding van een geestelijke. Een soutane heeft doorgaans 33 knopen van hals tot voeten als een verwijzing naar het aantal jaren die Jezus op aarde doorbracht.

Op de achterkant van het doek (zie afbeelding) staat in sierlijk letters enige basale informatie over de afgebeelde pastoor en de herkomst van het schilderij.
In 2006 is het werk gerestaureerd in opdracht van stichting Van Basten Batenburg te Groenlo en hangt sindsdien in de bestuurskamer van de Medische staf.

¹ Een deken is binnen de katholieke kerk een persoon, meestal een geestelijke, die leiding geeft aan een bepaalde afdeling.
² Een bouwpastoor is een pastoor die benoemd werd om te zorgen voor de bouw van een kerkgebouw en/of andere noodzakelijkheden voor zijn parochie, met alles wat daar bij komt kijken.

 

Naar boven