The Arrival

Simone Albers

  • Jaar:
  • Materiaal:Olieverf op doek - Schenking Menzis
  • Formaat:420 cm x 200 cm
  • Soort object:
  • Locatie:
  • Categorie:
  • Opmerkingen: Schenking Menzis kunstcollectie

Simone Albers (Nijmegen, 1990) is gefascineerd door de evolutie van de kosmos en de complexiteit van het bestaan. Met behulp van natuurwetenschappelijk onderzoek en filosofische theorieën onderzoekt ze de mechanismen die verborgen liggen achter het direct waarneembare in een poging deze complexiteit te bevatten.

Ze haalt haar inspiratie uit zowel de natuurwetenschap als de filosofie omdat ze gelooft dat beide antwoorden aan een bepaalde verwondering over het bestaan en de wens deze op een of andere manier te doorgronden. Het is niet voor niets een wens, want uiteindelijk zal er geconcludeerd moeten worden dat de werkelijkheid nooit volledig begrijpelijk zal zijn voor ons mensen. In deze gewaagde zoektocht met het besef van het uiteindelijke falen ervan, uit zich het romantisch spel van enthousiasme en ironie.

In haar werk zoekt Albers naar een manier om de complexiteit van het bestaan te vertalen. Het uitgangspunt is steeds weer het landschap, in de breedste zin van het woord, dat fragmentarisch en gelaagd is samengesteld om verborgen mechanismen te tonen. Het betreft een ruimte, al dan niet fictief, waarbinnen zich een schouwspel ontvouwt van verschillende objecten die samen een verhaal vertellen. De werken bestaan vaak uit meerdere onderdelen waarbij wordt gespeeld met de spanning tussen de losse objecten en het geheel, tussen de verscheidenheid en de eenheid. Elk deeltje is zowel een zelfstandig systeem alsmede onderdeel van een groter systeem.

Simone Albers behaalde haar BA Fine Art in 2012 aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Naar boven