Alphons ter Avest

Kunst in de vijver - zomer 2014

Ontheemd en ietwat eenzaam staart de witte ezel naar zijn eigen spiegelbeeld in de vijver van Rijnstate. Overgelaten aan het lot, een dolende ziel, precies het gevoel dat je kan bekruipen als je zelf een ziekenhuis bezoekt. Ronddrijvend op zijn surfplank vervult hij de rol van poortwachter bij de entree van het ziekenhuis, waar het een komen en gaan is van patiënten en bezoekers.

Een zomerlang is de vijver gereserveerd voor de dobberende ezel die zwaarlijvig én lichtvoetig oogt, weemoedig én humoristisch, eenvoudig én complex. Een poëtisch beeld dat vragen oproept en verhalen verspreidt van zowel zomerse lichtheid als heimelijke tragiek.

Alphons ter Avest heeft dit tijdelijke beeld speciaal gemaakt voor de vijver. Het is gesneden uit lichtgewicht materiaal, dat ook voor surfplanken wordt gebruikt, afgewerkt met een glanzende coating.

In zijn werk snijdt ter Avest vaker kloeke beelden in het kenmerkende brede, afgeplatte handschrift. De permanente beelden worden gegoten in aluminium. Dat betekent dat de oorspronkelijke vorm slechts een mal is voor het uiteindelijke beeld. Omgekeerd kunnen denken is dan een vereiste en tevens kerngedachte van het werk.
Alphons ter Avest (Hengelo, 1960) woont en werkt in Arnhem.
Meer info www.alphonsteravest.nl
Ezel op surfplank, EPS, glasvezel en Epoxy, 300 x 120 x 80 cm

Naar boven