Aydee Derix

05 augustus - 05 oktober

Als het ook maar enigszins kan vertrekken we in de zomer massaal naar elders: het is tijd voor vakantie! Wat zo’n ‘vakantie’ precies inhoudt is net zo divers als mensen zelf: de een gaat naar een fijne camping in Bakkum, een ander trekt langs de Noorse fjorden, terwijl de derde een ander een kaartje stuurt vanaf een eiland in het Caribisch gebied. Maar – ontspannen of inspannen, hotel of tentje, strand of bergen – een overeenkomst hebben alle vakanties: ze breken met het ritme van onze normale alledag.

Aydee Derix (Freiburg im Berschau (D), 2000) heeft deze zomer geen tijd voor vakantie. Na haar afstuderen vorig jaar aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem bracht ze een werkbezoek aan het thuis van haar kindertijd: Aruba. Zij woonde 17 jaar van haar leven op dit eiland. Tijdens het werkbezoek maakte Aydee kunstwerken die op een geestige manier reageren op het beeld van ‘vakantieparadijs Aruba’. De toeristische beeldvorming, die amper strookt met het het Aruba waarin zij opgroeide, geeft een absurdistische draai aan haar schilderijen. Zo heeft Aydee zelf nog nooit dolfijnen gezien aan de Antilliaanse kust, terwijl deze vrolijke Flippers op ansichtkaarten en kitscherige fotolijstjes oververtegenwoordigd zijn.

Zien we in haar werk heimwee of een vervreemd beeld van fernwee; het vrijwel ontembare verlangen om in verre, liefst exclusieve, oorden te vertoeven? Aydee stopt deze emoties in een blender en presenteert een heerlijke cocktail, die desondanks een bittere nasmaak heeft. Het werk dat te zien is in Rijnstate laat je genieten van tropische oorden, maar wijst ook op de keerzijde van de toeristenindustrie.

Aydee Derix woont en werkt in Arnhem.

Website

De tentoonstelling in Rijnstate is iedere dag te bezoeken van 09.00 – 21.00 uur. Bezoekadres: Wagnerlaan 55, Arnhem. Route in het ziekenhuis: Route 01-40

Naar boven