Wilfried Nijhof

08 april - 08 juni

In de afgelopen twee (corona-)jaren vond kunstenaar Wilfried Nijhof (Groenlo, 1964) houvast aan de cirkel. Dit symbool kreeg de hoofdrol in zijn werk. Daarbij beperkte Wilfried zich tot slechts twee verschillende uitingsvormen: keramiek en papier. In deze zelf-opgelegde eenvoud poogde hij, terwijl de wereld op z’n kop stond, tot bezinning te komen. Dat werkte: het leidde zijn creatieve proces zelfs naar meer lucht, ruimte en evenwicht. In zijn atelier vond hij een artistieke uitvlucht tijdens de lockdowns en zelfisolatie.

De cirkels van keramiek zijn gemaakt in samenwerking met product designer Sander Luske en doen denken aan kleurige, platgeslagen donuts. De opening in het midden zuigt je blik naar binnen toe, zoals een zwart gat doet. Het voorwerp zelf is losjes voorzien van een glazuurbehandeling in verschillende kleuren. De afwerking is telkens anders; hierin is de hand van de kunstenaar te zien. Op deze manier doorbreekt hij het strenge keurslijf van het keramieken object. In de werken op papier lijken de cirkels uit te dijen als bacteriën in een petrischaaltje. Zo ontstaat in de gegeven ruimte op speelse wijze – maar met vaste regels – een compositie van cirkels die vloeien, clusteren, afstoten of als restvorm overblijven.

Deze expositie laat zien hoe breed de mogelijkheden zijn vanuit een, op het eerste gezicht, beperkt beginsel: het universum van de cirkel.

Wilfried Nijhof woont en werkt in Arnhem, hij is in 1988 afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

De tentoonstelling in Rijnstate is iedere dag te bezoeken van 09.00 – 21.00 uur. Bezoekadres: Wagnerlaan 55, Arnhem. Route in het ziekenhuis: Route 01-40

 

Naar boven