Harmen Liemburg

2 april 2017 - 28 mei 2017

Wie zich door het ziekenhuis begeeft laat zich veelal leiden door bordjes, routenummers, posters en waarschuwingen: bronnen van informatie die je de weg wijzen, helpen met procedures of uitnodigen vooral een ijsje te kopen. Al deze informatie is door de handen van een grafisch ontwerper gegaan, hij heeft erover nagedacht en een vorm gekozen die in dienst staat van de functie.

Harmen Liemburg is ook een grafisch ontwerper maar hij staat aan de andere kant van het spectrum. Zijn werken communiceren over tentoonstellingen, festivals en lezingen, maar ze zijn tevens kunstwerken op zich. De posters die Liemburg ontwerpt zijn opgebouwd uit een bonte verzameling beeldclich├ęs uit de massacultuur; gebruiksvoorwerpen en reclame-items die hij vereenvoudigt tot pictogrammen waarna ze als confetti over het vel worden gestrooid. Zijn fascinatie voor zowel de Amerikaanse als de Japanse beeldcultuur laat zich hier zien, een Amerikaans sportlogo bijvoorbeeld die in al zijn eenvoud onmiddellijk te herkennen is mengt zich als vanzelfsprekend met de Japanse beeldcultuur die juist drijft op complexiteit en chaos. In de tentoonstellingsruimte van Rijnstate zijn de posters stuk voor stuk visuele explosies met een uitgesproken kleurenpalet en verraden een obsessief oog voor detail.
De informatievoorziening is even niet het belangrijkste want kijk eens naar het soevereine beeld dat het oplevert!

Harmen Liemburg (1966, Lisse) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en woont en werkt sinds kort in Arnhem.

www.harmenliemburg.nl

Naar boven