Martin Fenne

26 maart 2014 - 27 maart 2014

Paspelband is een ongebruikelijk materiaal in de kunst, we kennen het uit de kleermakerij om rafelende randen van voeringen en ondergoed mee af te biezen. Martin Fenne plooit en vormt het materiaal, in zijn atelier in Amsterdam, met een professioneel ogende naaimachine tot manshoge werken. Hij heeft het materiaal zó in de vingers dat het zich voegt naar al zijn wensen.

Fenne denkt als een schilder en gebruikt het paspelband als verf; met uiterste precisie creëert hij langzame kleurovergangen, schaduwen, rondingen, lichtval en een illusie van uitzonderlijke ruimtelijkheid. Hij denkt vanuit kleur, speelt met de glans van het materiaal en onderzoekt de mogelijkheden van plooien, patronen en texturen. Hieruit spreekt zijn liefde voor het abstracte beeld. Maar om de realistische voorstelling kunnen we niet heen. Het zijn onderwerpen die dicht bij het materiaal én dicht bij hemzelf zelf liggen. In het werk sleepers #7 bouwt hij laag voor laag aan het rijkelijk golvend textiel van bed en slaaptenue. En het lijkt erop dat we hier de kunstenaar zelf op de rug zien.

Vanwege het overweldigende enthousiasme voor het werk, waardoor nagenoeg iedereen een onbedwingbare drang had om het werk aan te raken, is de expositie een pop-up-expositie van slechts één dag geworden.

Website Martin Fenne »

Naar boven