Mirjam Vreeswijk

11 mei 2021 - 23 augustus 2021

Kunstenaar Mirjam Vreeswijk is een verzamelaar. Haar atelier in Utrecht ligt vol repen stof, knipsels uit glossy’s en voorwerpen uit tweedehandswinkels. Deze op het oog lukraak bij elkaar geraapte dingen zijn de ingrediënten van haar schilderijen. Mirjam gebruikt in haar schilderkunst de collagetechniek om de verzamelde objecten in verf te ordenen, te doen versmelten. We zien een samenspel dat soms doet denken aan een stilleven, of evengoed in een landschap over kan gaan. De afgebeelde spullen in haar schilderijen schijnen een schim van de realiteit, een droombeeld. Misschien een vage herinnering. Het kleurenpalet doet mee aan deze vervreemding; Mirjams kleurgebruik spat je tegemoet als glimmend cellofaan, verleidelijk zoals de foto’s die we kennen uit reclamefolders en kookboeken.

De schilderijen van Mirjam hebben een onnatuurlijke herkenbaarheid die lastig te herleiden is. Ze laat ons een alternatieve werkelijkheid zien van alledaagse objecten en snuisterijen. Kijk thuis nog eens om je heen. Wat valt je op? Spreken sommige voorwerpen met elkaar, spelen ze, stoten ze een ander ding juist af? Welke verborgen samenhang kun je zelf ontdekken? Mirjam Vreeswijk (Gorinchem, 1997) woont en werkt in Utrecht.
Website: www.mirjamvreeswijk.com

De tentoonstelling is in verband met de COVID-19 maatregelen momenteel alleen voor patiënten en medewerkers van Rijnstate toegankelijk. Meer informatie: https://www.rijnstate.nl/coronavirus

Naar boven