power/protect/beauty/relax

03 maart 2020 - 01 juli 2020

Ongrijpbaar of houvast?
Voor sommige mensen is er naast de harde wetenschap meer tussen hemel en aarde. Ze vinden houvast in iets wat voor velen ongrijpbaar lijkt, zoals in een specifieke steen. Stenen worden geassocieerd met natuurlijke krachten en hebben ondanks de fysieke hardheid een zachte kant. Hard en zacht gaan uitstekend hand in hand. Net als in een ziekenhuis eigenlijk, waar gedegen feitelijk onderzoek leidt tot de juiste behandeling, en waar tegelijk de patiënt centraal staat en we zorgen met ziel.

De wisselwerking tussen meten en voelen – tussen bewijs en intuïtie – blijft prikkelen. Kunstenaar Sibylle Eimermacher legt hier in haar oeuvre de nadruk op. In de tentoonstelling power/protect/beauty/relax toont ze geïsoleerde sieraden- stenen waar we graag een persoonlijke waarde aan hechten. De mens vormt de stenen naar esthetische maatstaven. Zo naast elkaar geëxposeerd lijken ze haast een codetaal te vormen. Is het de taal van het ongrijpbare?
De individuele stenen liggen klaar voor onderzoek; in het grijze niets zijn ze door middel van museale documentatietechniek dusdanig uitvergroot dat geen krasje of kristalstructuur over het hoofd gezien wordt.

Sibylle toont hoe mooi kwetsbaarheid kan zijn, en dat we – met name in onzekere tijden – misschien allemaal wel op zoek zijn naar iets buiten onszelf waarop we kunnen vertrouwen. Of dat nou de wetenschap is, het geloof of de natuur. De titel power/protect/beauty/relax ontleende ze uit beschrijvingen van spirituele stenenwinkels. De foto’s spiegelen, je ziet in de steen plots iets herkenbaars: jezelf.

Sibylle Eimermacher (Münster DE, 1979) is afgestudeerd aan de AKI in Enschede en Frank Mohr Instituut in Groningen, ze woont en werkt in Arnhem.

www.sibsite.eu
De tentoonstelling is in verband met de COVID-19 maatregelen helaas niet openbaar toegankelijk. Meer informatie: https://www.rijnstate.nl/coronavirus

Naar boven