Scarlett Hooft Graafland en Roy Villevoye

20 november 2013 - 15 januari 2014

Van 20 november tot en met 18 januari exposeren de internationaal werkende kunstenaars Scarlett Hooft Graafland (1973, Maarn) en Roy Villevoye (1960, Maastricht) in Rijnstate.
Scarlett Hooft Graafland is fotograaf, beeldenmaker, onderzoeker. Ze is een dromer en avonturier, reist de wereld rond en strijkt daar neer waar de natuur nog onaangetast is. Ter plekke bedenkt ze haar onnavolgbare ingrepen: in het noorden van Canada wikkelt ze een neonkleurig touw om een iglo, op de zoutvlaktes van Bolivia maakt ze met gedroogde kruiden een kleurrijk tapijt, in Nederland weeft ze een enorm rood touw door de wieken van een molen. Ze wacht op hét moment, legt de actie vast en alles verdwijnt weer in het niets. Het is de foto die voortleeft en onze fantasie prikkelt maar tevens oproept oneindig zuinig te zijn op onze planeet.

Roy Villevoye is fotograaf, beeldhouwer, antropoloog en avonturier. Hij focust zich sinds de jaren negentig op de Asmat bevolking in Papoea-Nieuw-Guinea – inmiddels zijn tweede familie. Hij onderzoekt het specifieke of wellicht juist het gewone met een focus op kleur. Zoals de drie primaire drukkleuren in T-shirtvorm of het schilderspalet met gekleurde dotjes verf, waar hij zoekt naar de precieze huidskleur van zijn Asmat-vriend. Zowel Scarlett Hooft Graafland als Roy Villevoye brengt kleur naar ongerepte gebieden. Als een westers geschenk, dat vervolgens een definitieve plaats krijgt in de internationale kunstwereld. Waar de giften van Scarlett Hooft Graafland een tijdelijk karakter hebben worden de kleuren van Roy Villevoye veelal blijvend omarmd.

Zaterdag 18 januari 2014 om 16:00 uur finissage met een rondleiding door de kunstenaars. U bent van harte welkom.

Scarlett Hooft Graafland in de collectie »
Roy Villevoye in de collectie »

Tekst met dank aan Tineke Reijnders

Naar boven